19. helmikuuta 2018

Ensiaputaitoja oppimassa

Ensiapu 1-kurssi 27.-28.1.2018


Tammikuun viimeisenä lauantaina joukko Kalevan Suuntatyttöjä, Kalevan Karhuja ja Tampereen Eräpoikia kokoontui Kalevan kirkolle ensiapu 1-kurssille, jonka kouluttajana toimi Ritva ”Mussukka” Nurmilo. Ensimmäisen päivän alkuun muistutettiin jokaista kansalaisvelvoitteesta joka velvoittaa auttamaan avuntarvitsijaa.


Elvystä ja kylkiasentoa

Jokainen pääsi päivän aluksi harjoittelemaan painallus-puhalluselvytystä. Pareittain vuorottelimme puhallus ja painallus vuoroja, teimme jaksoissa viiden kerran toistoilla 30 painallusta ja 2 puhallusta. Tärkeintä tässäkin, niin kuin monessa muussakin ensiapu tilanteessa, on varmistaa potilaan hengitysteiden auki pysyminen kallistamalla selällään makaavan potilaan päätä leuasta nostamalla. 
Kouluttaja ohjeisti, että varsinkin kaupunki-alueella, jossa apu tulee nopeasti, puhallusta tärkeämpää on painallus, jotta sydän pumppaa verta jatkuvasti eteenpäin.



Kaikki pääsivät myös testaamaan, kuinka monta painallusta tekee minuutissa, oikean nopeuden säätäminen ei ollutkaan niin helppoa kuin voisi kuvitella. Tämän harjoituksen jälkeen kaikki olivat samaa mieltä siitä, että kahta minuuttia pidempään elvytystä ei kukaan jaksa tehdä.


Päivän yhtenä tärkeimpänä harjoituksena oli myös kylkiasennon harjoittelu. Ennen kylkiasentoon laittoa potilasta pitää yrittää herätellä kova äänisesti ja tarkistaa hengittääkö potilas. Jos potilas on edelleen tajuton, hänet laitetaan varovasti kylkiasentoon ja tarkistetaan, että pää on niin että hengitystiet ovat auki.

Meille kerrottiin myös erilaisista sairaskohtauksista, niiden oireista ja ensiavusta, aivoverenvuoto, rintakipu, allerginen reaktio, ja diabeetikon liian alhaisen tai liian korkean verensokerin aiheuttama sokkitila.



Päivän aikana saimme myös ruumiin ravintoa Mirjamin, Tertun ja Sirpan toimesta. Kiitos siitä J

 Murtumia ja lastoituksia

Sunnuntaina kokoonnuimme suorittamaan ensiapukurssin viimeistä päivää. Päivän aluksi tutustuimme ja harjoittelimme erilaisten haavojen hoitoa ja haavojen sitomista.

Päivään kuului myös murtumien hoitoa. Harjoittelimme jokaisen partiolaisen mukana kantamilla välineillä murtuneen jalan tukemista solumuovisella makuualustalla ja potilaan siirtämistä viltin avulla. Totesimme, että pienellä porukalla potilaan kuljettaminen epätasaisessa maastossa ei ole kovin yksinkertaista eikä helppoa.

Ennen lounaalle siirtymistä teimme ryhmissä tehtävän jossa kertasimme edellispäivänä opitut asiat, ja hyvin ne oli vielä muistissa. Toiseen päivään kuului sokkitilan ensiapua, myrkytyksien hoitoa, tutustumista erilaisiin vatsakipujen syihin.

Palovammojen hoitoon kuulimme hyviä vinkkejä. Opimme myös, että kesälläkin maa on sen verran kylmää, että maata voi metsässä ottaa pussiin tai partiohuivin sisään ja käyttää esimerkiksi nyrjähtäneen nilkan hoidossa tai muussa kylmää vaativassa ensiavussa.

Päivään kuului myös sähkötapaturmien hoito ja kolmioliinan oikea oppinen laittaminen, jota harjoittelimme myös käytännössä.

Jokainen kurssilla ollut pääsi läpi kurssista ja siitä todisteeksi jokaiselle annettiin EA-kortti.



- Pirkko